14 päivän peruutusoikeus Ilmainen toimitus

Ilmastointilaite: Kaikkein coolein opas

Mini-ilmastointilaite, siirrettävä ilmastointilaite tai jaettu ilmastointilaite: ilmastointilaitteita on eri kokoisia ja mallisia. Se, millainen laite sopii parhaiten sinun kotiisi, riippuu erilaisista tekijöistä.

Kerromme sinulle, mitä sinun tulee ottaa huomioon laitteen valinnassa, miten valitset sinulle oikean mallin ja mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä, kun vertaillaan eri ilmastointilaitteita. Ratkaisevat kriteerit ovat kodin olosuhteet, henkilökohtaiset vaatimukset ja taloudellinen valmius. Sillä sen sijaan, että ostaisit sian säkissä, haluaisit varmasti mieluummin löytää juuri sinulle täydellisen ilmastointilaitteen.

Ilmastointilaite: toiminnot ja erot

Hikoilu on terveellistä, mutta kun kesäkuukausien helteet saavat kodin muistuttamaan saunaa, monet harkitsevat ymmärrettävästi ilmastointilaitteen hankkimista. Ja silloin vastaan tuleekin aurinkoakin kuumempi kysymys: minkälainen ilmastointilaite minun tulisi ostaa? Perusteellinen tutustuminen aiheeseen onkin tärkeää, sillä valikoima ulottuu aina kompaktilaitteista ilmanjäähdyttimiin ja kiinteästi taloon tai asuntoon asennettaviin ilmastointilaitteisiin. Useimmat ihmiset etsivät yleisnimityksellä "ilmastointilaite" ja sulkevat siten automaattisesti varteen otettavia vaihtoehtoja pois. Me esitämme kysymyksen kuitenkin perusteellisemmin: tuuletin vai ilmastointilaite?

Myös tietyn mallin valitseminen voi olla haastavaa. Kaikkein tärkeintä on ottaa huomioon omat toiveesi, sillä laitetyypistä riippuen ilmastointilaite voi olla varustettu lukuisilla lisätoiminnoilla – esimerkiksi ilmanpuhdistuksella, huoneilman kosteutuksella tai kylminä vuodenaikoina hyödylliseksi osoittautuvalla lämmitystoiminnolla.

Tuuletin – helppo ja tehokas

Der Erfrischungssturm: Mit dem Klarstein Silent Storm Standventilator ist für das perfekte Raumklima gesorgt!

Klarstein-tuotevinkki

Lattiatuuletin "Silent Storm"

Sitä ei kuule, mutta sen tuntee. Ristiriitaisesta nimestään huolimatta tuuletin on erinomainen esimerkki alle 100 euron ilmastointilaitteesta. "Silent Storm" huolehtii viidellä tuuletustilalla ja kymmenellä tuulenvoimakkuudella täydellisestä vireestä monissa tilanteissa. Laite saa lisäpisteitä myös siitä, että virkistys tapahtuu vähä-äänisesti.

 • 32 dB:n käyttöääni on hiljainen kuin kuiskaus
 • Korkeussäädettävä, kallistettava roottori ja erikseen päälle kytkettävä värähtely

Mitä emme tekisikään lämpimänä päivänä miellyttävän tuulenvireen eteen? Kun ilma seisoo toimistossa tai kotona, ja stressitaso nousee kilpaa lämpömittarin lukemien kanssa, apu on tarpeen. Ilmastointilaite vai tuuletin? Jos valitset jälkimmäisen, hyödyt ilmastoinnista, joka on siirrettävä, tilaasäästävä ja useimmiten edullinen – etenkin verrattuna moniin muihin kotikäyttöön tarkoitettuihin ilmastointilaitteisiin.

Klassiset tuulettimet saavat aikaan miellyttävän ilmavirran tuuletinlapojen liikkuessa – ikkunan edessä ne voivat myös auttaa huoneen ilmanvaihdossa. Siirrettävään ilmastointilaitteeseen tai ilmanjäähdyttimeen verrattuna niissä ei ole sisäänrakennettua jäähdytysmekanismia, kuten vesisäiliötä tai kylmävaraajia. Tuulettimet eivät siis viilennä huoneilmaa, vaan luovat miellyttävän ilmavirran.

  Edut:

 • Vie vähän tilaa
 • Helppo käyttää
 • Edullisempi kuin kiinteästi asennettavat laitteet
 • Siirrettävä

  Haitat:

 • Rajoitettu ulottuvuus
 • Ei alenna lämpötilaa

Ilmanjäähdytin – ilmastointilaite ilman putkea

Das 4-in-1 Klimagerät Skyscraper Ice von Klarstein überragt optisch und leistungstechnisch seine Kollegen und bringt frische Luft in deine Räume.

Klarstein-tuotevinkki

Ilmanjäähdytin "Skyscraper Ice 4-in-1"

Skyscraper vaikuttaa nimensä mukaisesti modernin pilvenpiirtäjän pienoismallilta – mikä sopiikin täydellisesti, sillä tämä kaikkiosaaja nostaa sinut leikiten virvoituksen seitsemänteen taivaaseen. Laite toimii tehokkaana tuulettimena ja täyttää alemman hintaluokan ilmastointilaitteen vaatimukset erinomaisesti: se jäähdyttää, kosteuttaa ja ionisoi.

 • Jäähdyttää tehokkaasti suuren, kuuden litran vesisäiliön ansiosta
 • Ionisoi ilman poistaen siitä hajuja ja bakteereja
Tutustu nyt

Etsitkö vilvoitusta lämpötilojen kohotessa? Siirrettäviä ilmastointilaitteita – aina testivoittajasta sisäpiirin vinkkiin – on olemassa erilaisia. Monet ihmiset etsivät nimenomaan ilmastointilaitetta, jossa ei ole poistoputkea ja haluavat myös välttyä kylmäaineen käytöltä. Kompakti ilmanjäähdytin on mielenkiintoinen vaihtoehto siirrettävälle mini-ilmastointilaitteelle ja vastaaville laitteille, sillä se toimii ilman runsaasti sähköä kuluttavaa, kylmäaineen ja kompressorin avulla jäähdyttävää kiertopiiriä.

Lämpötilan aleneminen tapahtuu haihdutusviileyden fysikaalisen periaatteen avulla, sillä putketon ilmastointilaite jäähdyttää ilmavirran veden haihtumisen luonnollisella periaatteella: 3-in-1-jäähdytin imee lämmintä ilmaa laitteen takapuolelta ja johtaa sen haihduttimen läpi. Vesi imee ilmasta lämmön ja jäähdyttää siten ulospurkautuvan ilmavirran. Miellyttävä lisä: purkautuva ilma on kosteaa, jolloin se tuo helpotusta kuiviin ja kuumiin kesäpäiviin tai talvella lämmityksen kuivattamaan huoneilmaan. Käyttäjä voi tehostaa jäähdytystä kylmävaraajilla tai jääpaloilla, jolloin ilmavirta tuntuu entistä viileämmältä. Allergikkojen tulee kiinnittää huomiota integroituihin ilmansuodattimiin.

  Edut:

 • Vie vähän tilaa
 • Helppo käyttää
 • Edullisempi kuin kiinteästi asennettavat laitteet
 • Siirrettävä

  Haitat:

 • Ei alenna lämpötilaa
 • Ei sovellu alueille, joissa on korkea ilmankosteus
 • Rajoitettu ulottuvuus

Siirrettävä ilmastointilaite – aina oikeassa paikassa

Die Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klimaanlage sorgt für klare, gekühlte Raumluft an heißen Sommertagen

Klarstein-tuotevinkki

Siirrettävä ilmastointilaite "Pure Blizzard 3 2G"

"Pure Blizzard" huolehtii kirkkaasta ja viileästä huoneilmasta kuumina kesäpäivinä ja optimoi huoneilmaston sekä tuulettimena että ilmankostuttajana myrskyn tehokkuudella, mutta kuitenkin ilman myrskyn aiheuttamia tuhoja – miellyttävin myrsky, jonka voit kuvitella.

 • 3-in-1-laite ilmastointiin, ilmankostuttamiseen ja tuuletukseen
 • Käytännöllinen poistoilmaputki ja toimitukseen sisältyvät ikkunatiivisteet
Tutustu nyt

Tällaisia laitteita kutsutaan myös monoblock-laitteiksi. Laite imee kuumaa ilmaa ja johtaa sen sisällään kompressorin avulla kylmäainepiirin lävitse. Siten ilma jäähtyy ja purkautuu lopulta miellyttävänä ilmavirtana huoneeseen. Lämmin ilma puolestaan päätyy putken kautta ulos.

Klassisen poistoilmakuivaajan tavoin voit johtaa putken hieman aukinaisen ikkunan kautta ulos. Tarvittava asennusmateriaali kuuluu useimmiten toimitukseen, niin että voit kiinnittää poistoputken luotettavasti ja tiiviisti ikkunaan. Älä kuitenkaan huolehdi: se ei vaadi paljoa työtä. Tarvittaessa voit liikuttaa siirrettävän ilmastoinnin myös johonkin toiseen huoneeseen ja käyttää sitä siellä.

  Edut:

 • Vie vähän tilaa
 • Helppo asentaa
 • Edullisempi kuin kiinteästi asennettavat laitteet
 • Viilentää tehokkaasti lämpötilaa

  Haitat:

 • Sijoitetaan ikkunan tai oven lähettyville
 • Korkeampi energiankulutus jatkuvassa käytössä
 • Ei sovi alueille, joissa on matala ilmankosteus

Split-ilmastointilaite – kaksinkertaista jäähdytystä

Mit der leistungsstarken und umweltschonenden Klarstein Windwaker Eco Split-Klimaanlage dank vieler Einstellungsmöglichkeiten jederzeit ein perfektes Raumklima

Klarstein-tuotevinkki

Split-ilmastointilaite "Windwaker Eco"

Kotisi säätiedotus kuulostaa suurenmoiselta: "Windwaker Eco" takaa ihanteelliset ilmasto-olosuhteet viidellä käyttötilalla ja 610 kuution ilmavirralla tunnissa. Lisäksi sen valtteihin lukeutuu matala energiankulutus, sillä ilmastointilaite on varustettu energialuokilla A++ ja A+.

 • Lämpötila säädettävissä 16 ja 30 °C:n välille
 • Energialuokat "jäähdytystila A++" ja "lämmitystila A+"
Tutustu nyt

Split-ilmastointilaite pärjää testeissä usein hyvin, sillä se koostuu kahdesta laitteesta ja huolehtii siten optimaalisesta jäähdytyksestä. Laite imee huoneilmaa, minkä jälkeen se suodattaa ja jäähdyttää sen. Laitteen toinen, jäähdytyskompressorin sisältävä osa sijoitetaan ulos. Molemmat laitteet asennetaan kiinteästi, ja ne ovat yhteydessä toisiinsa putkien välityksellä.

Laitteen huomattava etu on sen vähä-äänisyys, sillä ilmastointilaitteen äänekäs kompressori sijaitsee talon tai asunnon ulkopuolella. Useimmat split-ilmastointilaitteet on varustettu myös käänteistoiminnolla, niin että kesäinen jäähdytin muuttuukin talvikuukausina lämmityslaitteeksi. Jos et ole asiantuntija, sinun tulee antaa ammattilaisen hoitaa laitteen asennus.

  Edut:

 • Tehokkaampi jäähdytys jaetun työn ansiosta
 • Erittäin vähä-ääninen kovasta tehostaan huolimatta
 • Tasainen huonelämpötila
 • Voidaan usein käyttää myös lämmittimenä

  Haitat:

 • Vaatii asiantuntijan suorittaman asennuksen
 • Kalliimpi kuin useimmat siirrettävät laitteet
 • Korkeat sähkökulut, kun laitetta käytetään lämmittimenä

Näin lasket tärkeän jäähdytystehon

Jos haluat ostaa ilmastointilaitteen, sinun kannattaa tutustua jäähdytystehoihin. Kun vertaat eri malleja, voit nopeasti huomata, että laitteiden tehot voivat vaihdella huomattavasti. Se ei vain vaikuta jäähdytysmukavuuteen, vaan myös ilmastointilaitteen energiankulutukseen – tässä tapauksessa "mitä enemmän, sitä parempi" -periaate ei toimi. Ilmastointilaite läpäisee käytännön testin, kun valittu malli sopii huoneen kokoon. Liian pieni laite ei pysty jäähdyttämään huonetta toivotulla tavalla, ja liian iso malli puolestaan nostattaa käyttökulut pilviin aivan turhaan.

Jäähdytystehon kannalta tärkeitä määreitä on kaksi: BTU ja (kilo-)watti. BTU on lyhenne sanoista "British Thermal Unit" (brittiläinen lämpöyksikkö) ja kuvaa ilmastointilaitteiden kulutusta tunnissa. Seuraavalla nyrkkisäännöllä voit selvittää oikean jäähdytystehon sinun huoneesi kokoon: kerro huoneen pinta-ala neliömetreissä 60 watilla (hyvin eristetty huone ja vähäinen auringonpaiste) tai 100 watilla (huonosti eristetty huone ja runsas auringonpaiste).

Esimerkki:

Perusarvot: 20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

Sopiva ilmastointilaite pieniin tiloihin – tässä tapauksessa 20 neliömetrille – huonosti eristetyissä tiloissa ja runsaalla auringonpaisteella on siis varustettu kahden kilowatin ja 800 BTU:n jäähdytysteholla.

Eristyksen ja auringonpaisteen lisäksi on olemassa muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat jäähdytystehoon: huoneessa olevien ihmisten ja teknisten laitteiden määrä. Lisää noin 250 wattia jokaista henkilöä kohden sekä kulutus elektronista laitetta kohden. Laitteen kulutus on merkitty käyttöohjeeseen tai tyyppikilpeen.

Yleinen johtopäätös on yksinkertainen: jotta voit jäähdyttää suuremmat tilat tehokkaasti, tarvitset tehokkaamman laitteen, joka vaatii useimmiten kiinteän asennuksen. Sellainen ilmastointilaite on ihanteellinen makuuhuoneisiin, mutta siitä aiheutuvat kulut ovat usein suuremmat verrattuna pienempiin malleihin.

Pidä pää kylmänä ja vertaile ilmastointilaitteita

Tuuletin Ilmanjäähdytin Siirrettävä ilmastointilaite Split-ilmastointilaite
Jäähdytystyyppi Ilmavirtansa ansiosta tuuletin tarjoaa luonnolliselta tuntuvan virvoituksen – se on useimmiten säädettävissä eri tasoihin niin, että raikastava virta sopii täydellisesti kuumaan päivään tai leutoon iltaan. Laite voi auttaa säätämään kehon omaa lämpötilaa ja luomaan siten vilvoittavan tunteen ilman, että se kuitenkaan laskee huoneen lämpötilaa. Ilmanjäähdytin imee lämmintä ilmaa, haihduttaa vettä ja jäähdyttää laitteen läpi kulkevan ilman. Se puolestaan huolehtii kehomme täsmällisestä ja miellyttävästä jäähdytyksestä, vaikka huoneen lämpötila ei laskekaan oleellisesti. Erityisen miellyttävästä ilmastoinnista huolehtii siirrettävä ilmastointilaite. Laite imee ensin lämmintä kesäilmaa ja jäähdyttää sen jääkapin tavoin kompressorin avulla. Lopuksi lämmin ilma poistuu poistoputken kautta kodin ulkopuolelle. Split-ilmastointilaite käyttää huonelämpötilan laskemiseen kylmäainetta, joka haihtuu lämpimän ilman imemisen myötä. Lämmin ilma virtaa putken kautta ulos asennettuun laitteeseen, jossa kylmäaine muuttuu taas nestemäiseksi ja valuu takaisin sisälle asennettuun ilmastointilaitteeseen toista putkea pitkin. Kierto toistuu niin kauan, kuin huoneilma on saavuttanut toivotun lämpötilan.
Paino Tuuletin painaa useimmiten 1–8 kilogrammaa. Ilmanjäähdytin painaa keskimäärin 6–10 kilogrammaa. Siirrettävä ilmastointilaite painaa 10–30 kilogrammaa. Split-ilmastointilaitteen kokonaispaino on noin 50 kilogrammaa, ja sen ulos asennettava osa painaa yksin jo noin 40 kilogrammaa.
Sähkönkulutus Virrankulutus on pienin kaikista verrattuista laitteista. Verrattuna monoblock-laitteeseen tai jaettuun ilmastointilaitteeseen, ilmanjäähdytin on edullisin ilmastointilaite sähkökustannusten suhteen. Siirrettävä laite soveltuu erityisen hyvin satunnaiseen käyttöön, koska sen sähkönkulutus voi olla suurempi kuin modernilla split-ilmastointilaitteella. Hyvät split-ilmastointilaitteet kuluttavat vähemmän sähköä kuin siirrettävät laitteet – riippuen tietysti laitteen energialuokasta.
Äänenvoimakkuus Tuuletin on keskimäärin vähä-äänisempi kuin muut ilmastointilaitteet. Ilmanjäähdytin toimii ilman kompressoria, minkä vuoksi sen käyttöääni pysyy hyvin matalana. Siirrettävä laite on 60–65 dB:n käyttöäänellä kovaäänisin. Split-ilmastointilaite voi saavuttaa sisällä 50 dB:n ja ulkona 60 dB:n käyttöäänen.

Sinä kysyt, Klarstein vastaa

Kaikkien kysymysten äiti. Siihen ei kuitenkaan valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. Kaikilla malleilla on etunsa ja haittansa, minkä vuoksi yksilöllinen tarve ratkaisee laitteen sopivuuden. Sen vuoksi ilmastointilaitteiden vertailu on todella tärkeää: laita edut ja haitat henkilökohtaiselle vertailulistallesi ja tarkkaile tulosta. Vastakysymys: minkä laitteen valitsit – tuulettimen, ilmanjäähdyttimen, siirrettävän vai split-ilmastointilaitteen?

Oikea paikka vaikuttaa olennaisesti laitteen jäähdytystehoon ja kustannustehokkuuteen. Siirrettävä laite ei saisi olla liian lähellä seiniä tai lämmönlähteitä, kuten lamppuja. Periaatteessa laitteen lähellä on aina hyvä olla pistorasia – se koskee erityisesti split-ilmastointilaitteita, jos haluat välttää tilanteen, jossa sähköasentajan pitää asentaa uusia sähkölinjoja lisäliitäntää varten.

Tässä vaihtoehdossa ulkolaitteeseen voi liittää useampia sisälaitteita – mallista riippuen jopa viisi. Se voi olla täydellinen ilmastointilaite omakotitaloon, sillä sen avulla voi ilmastoida useamman huoneen tai jopa koko kerroksen samalla.

Se riippuu kyvyistäsi, mutta periaatteessa suosittelemme, että tämän vaativan tehtävän toimittaa asiantunteva ammattilainen. Jo monimutkaisen laitteen suunnittelu ja asennus vaatii asiantuntemusta, ja vastuu mahdollisista virheistä ja vahingoista puhuu myös itsetehtyä asennusta vastaan. Älä aliarvioi riskiä: jos kylmäaine pääsee laitteesta ulos virheellisen asennuksen johdosta, sillä voi olla vakavia terveydellisiä ja ympäristöön vaikuttavia haittoja.

Kyllä, laki velvoittaa suorittamaan tiiviystestin kaikille ilmastointilaitteille, joiden täyttömäärä on vähintään 2,4 kilogrammaa. Jos kylmäaineen täyttömäärät ylittävät raja-arvot, on noudatettava myös rekisteröintiä ja varastointia koskevia lisävaatimuksia.

Suurempien, yli 2,5 tai 3 kg täyttömäärien laitteet suositellaan huollattaa vuosittain, pienempien mallien kohdalla riittää, kun laitteen huollattaa joka toinen tai kolmas vuosi. Ilmastointi-, lämmitys- ja putkitöiden asiantuntijat suorittavat tällaisen huollon ja tarkistavat myös suodattimen ja vaihtavat sen tarvittaessa. Monimutkaisten laitteiden kohdalla pätee: anna sähkömiehen tarkastaa kylmätekniikka säännöllisesti.

Jos jäähdytysteho heikkenee tai jopa lakkaa, siihen voi olla useita syitä. Mahdollinen syy voi olla esimerkiksi kylmäaineen liian pieni määrä tai vaurioitunut tai likaantunut suodatin. Jos olet epävarma, sinun kannattaa ehdottomasti kääntyä asiantuntevan yrityksen puoleen.

Jos käytät ilmastointilaitetta, joka jäähdyttää huoneilmaa, ota aina huomioon myös ympäröivä lämpötila. On suositeltavaa, että huonetta ei jäähdytetä enempää kuin kuusi astetta ulkona vallitsevaan lämpötilaan nähden, jotta voit välttää suuren lämpötilan aiheuttaman vilustumisen tai verenkierto-ongelmat. Liian matala ilmankosteus voi kuivattaa limakalvoja ja ärsyttää siten hengitysteitä. Jos ilmankosteus on puolestaan liian korkea, se voi vaikuttaa negatiivisesti huoneessa olevien ihmisten lämmönsäätöön. Ihanteellinen ilmankosteus on 50–60 prosenttia.

Stiftung Warentest -kuluttajajärjestön ilmastointilaitevertailu osoitti, että ympäristövaikutukset riippuvat käytettävästä kylmäaineesta. Nykyisin laki varmistaa, että modernien laitteiden tulee täyttää sen suhteen korkeat vaatimukset, jotta ne saavat hyväksynnän.

Kyllä, monet yritykset tarjoavat erityisiä desinfiointisuihkeita, joilla voit desinfioida laitteesi estääksesi ja vähentääksesi bakteerien ja sienien muodostumista.

Ylös