14 päivän peruutusoikeus Ilmainen toimitus

Yleiskoneet


Yleiskoneen osto – mikä on minulle oikea?

Sen jälkeen kun ensimmäiset yleiskoneet kehitettiin 1950-luvulla, ne ovat kulkeneet voittokulkua keittiöissä ympäri maailman. Miksi? Jokainen, joka on joskus vatkannut munanvalkuaista tai kermaa tai vaivannut leipätaikinaa käsin, osaa vastata tähän kysymykseen hyvin helposti.

Yleiskone tai taikinakone helpottaa paitsi työtä, myös säästää samalla aikaa. Siten voi omistautua vaikka tiskaukselle tai valmistella muuta ruokaa samalla, kun yleiskone huolehtii taikinasta ja monesta muusta. Klassista versiota on ajan myötä kehitelty eteenpäin. Tällä välin markkinoille on tullut monia malleja, jotka suorittavat paljon muutakin kuin pelkän sekoittamisen ja vatkaamisen. Taikinakoneista ja sekoittimista alkaen aina monitoimiyleiskoneisiin tai lihamyllyyn. Klarsteinilta löydät yleiskuvan monipuolisten keittiön apureiden erilaisista tyypeistä ja toiminnoista sekä vastauksen kysymykseen, mikä malli on oikea - kenties yleiskone, taikinakone, sekoituskone, monitoimikone tai peräti lihamylly.

Mitä yleiskonemalleja on olemassa?

Klassiset yleiskoneet ja taikinakoneet ovat kiinnostava vaihtoehto erityisesti leivonnan ystäville. Niissä on yleensä vispilät, vatkaimet ja taikinakoukut, jotka voi vaihtaa tarpeen mukaan käden käänteessä, ja koneet on varustettu myös kulholla ruostumattomasta teräksestä tai lasista. Jos olet sen lisäksi intohimoinen kokki, sinun kannattaa harkita monitoimiyleiskoneen ostoa. Se tarjoaa lisävarusteita, kuten lihamyllyn lihan, pastan tai pikkuleipien työstämiseen sekä tehosekoittimen maukkaiden smoothieiden ja keittojen valmistukseen, ja laajentaa siten toimintokirjoa. Lisäosat kiinnitetään yksinkertaisesti yleiskoneen kallistettavaan varteen. On olemassa monitoimiyleiskoneita, jotka voivat edellä mainittujen toimintojen lisäksi myös lämmittää ja höyryttää integroidun keittolevyn ansiosta.

Nämä keittotoiminnolla varustetut yleiskoneet muistuttavat ulkonäöltään tehosekoitinta suurella ja kestävällä kulholla ruostumattomasta teräksestä, jonka pohja on yleensä varustettu liitosmahdollisuudella leikkuuterälle ja sekoitusosalle. Muutamiin malleihin voi tarpeen tullen kiinnittää myös höyrytysosan. Siten voi nopeasti valmistaa kokonaisia aterioita nopeasti, puhtaasti ja vähäkalorisesti yhdellä keittiökoneella. Keittotoiminnolla varustetun yleiskoneen lisäksi myös niin kutsutut monitoimikeittimet lukeutuvat samaan perheeseen. Ne eivät pysty paloittelemaan sisältöään, mutta tarjoavat sen sijaan valtavan toimintovalikoiman keittämisestä leipomisen kautta friteeraukseen ja nopeaan paistamiseen. Resepti-ideoita löydät muun muassa myös täältä nettisivuiltamme.

Vaivauskoneet, taikinakoneet, sekoituskoneet - yleiskoneen varustuksen tunnusmerkit?

Nykyään tarjolla on suuri valikoima malleja ja toimintoja klassisista yleiskoneista tai taikinakoneista monitoimisiin kokonaistaitureihin. Siihen, mitä kaikkea yleiskoneen pitäisi osata, ei voi vastata yleisellä tasolla, koska laitteen pitäisi vastata ennen kaikkea omiin tarpeisiin.

Täydellisesti varustettu suureen leivontaan

Jos yleiskoneella haluaa ensisijaisesti leipoa, varustelun lisäksi myös moottorin teho ja kulhon käyttötilavuus ovat tärkeitä. Jotta voit valmistaa kaikkea valkuaisvaahdosta klassisten kuivakakkujen kautta leipätaikinaan, koneen tulisi olla varustettu vispilällä, vatkaimella ja taikinakoukulla. Planetaarinen sekoitusjärjestelmä huolehtii siitä, että taikinasta tulee tasaista eikä se keräänny kulhon reunoille. Mitä moottorin tehoon tulee, kevyisiin taikinoihin riittää täysin jo 300 - 500 watin taikinakone.

Jos taas on kyse tiiviiden taikinalajien, kuten leipä- tai pastataikinan, vaivaamisesta, on suositeltavaa valita yleiskone 1000 - 1500 watin teholla. Wattilukua tarkastellessa pitäisi aina muistaa, että ne eivät kerro moottorin tehoa, vaan ainoastaan koneen energiankulutuksen. Vaikka korkeampi energiankulutus on pääsääntöisesti kytköksissä voimakkaampaan moottoriin, pitäisi kiinnittää aina huomiota myös sekoituskulhon kokoon. Useimmiten suuremmat kulhot suuremmalla käyttötilavuudella tarkoittavat, että koneen moottori on vastaavasti voimakkaampi, jotta se selviytyy suuremmista taikinamääristä.

Monitoimiyleiskone apurina keittiössä

Jos haluaisi saman tien korvata useita keittiökoneita, esimerkiksi pastan valmistamiseen, lihan jauhamiseen tai maukkaiden smoothieiden ja keittojen soseuttamiseen, koneessa pitäisi olla sekoitus- ja vaivausvarustuksen lisäksi niihin tehtäviin tarvittavat osat, kuten tehosekoitin ja lihamylly. Jotta koneella pystyy pienimään myös kovempia materiaaleja, kuten jääpaloja, siinä pitäisi olla voimakas moottori 1000 - 1500 watin teholla. Yleiskoneen yksittäisten osien pitäisi olla helposti koottavissa ja purettavissa, ja perusteellista puhdistusta varten yksittäisten osien tulisi olla helposti irrotettavissa.

Jos haluaisi näiden toimintojen lisäksi valmistaa myös lämpimiä aterioita omalla keittiökoneellaan, tarvitsee mallin, jossa on keittotoiminto. Tässä tulee moottorin tehon lisäksi kysymykseen lämmitysteho, jonka pitäisi olla 1000 watin tienoilla nopeaa lämmitystä ja höyrytystä varten. Jotta voi höyryttää vähäkalorisesti ja hellävaraisesti, yleiskoneessa tulisi olla höyrytysosa. Vielä yhden työvaiheen voi säästää hankkimalla yleiskoneen integroidulla vaa'alla.

Monipuoliset valmistustavat napin painalluksella

Jos on vaihtelunhaluinen ruoanlaittaja, kannattaa hyödyntää monitoimiyleiskonetta tai liharuokien kohdalla lihamyllyä. Nämä pienet jokapaikanhöylät eivät useimmiten ota hoitaakseen ainesten leikkuuta, mutta tarjoavat sitä vastoin kerrassaan loputtomia valmistusmahdollisuuksia. Kun kyseessä on se, mitä kaikkea koneen pitäisi osata, myös tämäntyyppisten yleiskoneiden kohdalla tärkeä näkökohta on luonnollisesti lämmitysteho. 800 - 1000 watin lämmitysteholla monitoimikeitin selviytyy kaikesta, nopeasta keittämisestä höyrykypsennyksen kautta paahtamiseen ja friteeraukseen ja käyttää samalla yhä merkittävästi vähemmän energiaa kuin perinteinen keittiöliesi.

Erityisen hyödyllinen on myös aloitusajan ajastustoiminto, joten valitun ohjelman voi suorittaa automaattisesti toivottuna ajankohtana, minkä ansiosta voi esimerkiksi herätä vasta leivottujen sämpylöiden tuoksuun aamulla. Erityisesti monitoimiyleiskoneissa on välttämätöntä olla tarttumaton pinta, jotta mikään ei pala pohjaan. Siten astia on merkittävästi helpompi puhdistaa – jos haluaa säästää vielä enemmän työtä, kannattaa valita yleiskone itsepuhdistustoiminnolla.

Enemmän turvaa ja mukavuutta

Jo mainittujen ominaisuuksien lisäksi on tarjolla toimintoja, jotka parantavat yleiskoneiden, taikinakoneiden, sekoituskoneiden tai lihamyllyjen käsittelyä ja myös turvallista käyttöä:

  • turvakytkin: kansi tai astia pitää olla paikoillaan käytön mahdollistamiseksi
  • kulhon kansi/roiskesuoja: jotta keittiö pysyy puhtaana käytön aikana
  • imukuppijalat: jotta yleiskone pysyy tukevasti paikoillaan eikä kaadu
  • sykäystoiminto: herkkien elintarvikkeiden hellävaraiseen valmistukseen
  • ajastustoiminto: pysäyttää koneen automaattisesti toivotun ajan jälkeen
  • ylikuumenemissuoja: pysäyttää yleiskoneen, mikäli moottori kuumenee liikaa

Yleiskoneista usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä yleiskone on paras?

On olemassa erilaisia tyyppejä. Mikä sitten on kullekin paras yleiskone, riippuu siitä, mihin konetta haluaa loppujen lopuksi käyttää. Jos laittaa usein ja mielellään ruokaa, mutta ei vielä omista tarvittavia varusteita, kuten lihamyllyä, sekoituskonetta ja kumppaneita, kannattaa ostaa monitoimiyleiskone. Tähän soveltuu esimerkiksi Lucia Rossa Klarsteinilta. Sen 1200 watin moottori pyörittää joko planetaarista sekoitusjärjestelmää, lihamyllyä (erilaisilla osilla lihalle ja pastalle) tai tehosekoitinta koneessa. Luciaa on myös saatavilla erilaisissa väriversioissa - klassisesta retroon. Jos arvostaa lisälämmitystoimintoa koko aterian valmistukseen samalla kertaa, kannattaa valita Klarsteinin GrandPrix -yleiskone. Se ei pelkästään sekoita ja pilko, vaan mahdollistaa myös koko aterian valmistamisen koko perheelle yhdellä koneella 2,5 litran ruostumattoman sekoituskulhon, höyrytysosan ja integroidun vaa'an ansiosta. Siten säästää paitsi tilaa, aikaa ja sähköä, mutta siitä koituu myös merkittävästi vähemmän tiskiä, joka odottaa ruoanlaiton jälkeen.

Mikä yleiskone on hyvä ja edullinen?

Kompaktiksi ja edulliseksi yleiskoneeksi soveltuu Bella Mini -yleiskone Klarsteinilta. Tämä malli vakuuttaa tyylikkäällä muotoilulla ja erittäin hyvällä teholla: Klarstein Bella Mini -yleiskone ei jää yhtään jälkeen isoista malleista. 1200 watin teho, kolme sekoituspäätä, neljän litran sekoituskulho ruostumattomasta teräksestä sekä kuusi nopeustasoa tekevät tästä yleiskoneesta todellisen monitoimilaitteen keittiössäsi. Monitoimiyleiskoneen hankinta kannattaa muillekin kuin patojen ystäville ja hitaan kypsentämisen faneille. Se tarjoaa laajan valikoiman valmistusmahdollisuuksia merkittävästi alhaisemmalla energiankulutuksella kuin sähköliesi. Tämän kategorian todellinen monitaituri on Hot Pot Klarsteinilta. Se tarjoaa 23 ohjelmaa, muun muassa keittämisen, höyrykypsennyksen, friteerauksen, nopean paistamisen, leivonnan, paahtamisen ja helpottaa elämää itsepuhdistustoiminnon, tarttumattoman pinnan ja ajastimen ansiosta. Tehokkaalla 950 watin vastuksellaan Hot Pot luo lämpötiloja alueella 35 - 160 °C, ja viiden litran käyttötilavuudella se saa koko perheen ongelmitta kylläiseksi.

Mikä yleiskone soveltuu leipätaikinalle?

Hyvä esimerkki sellaisesta yleiskoneesta on Bella Argentea Klarsteinilta. Se vaivaa, sekoittaa ja vatkaa 1200 watin teholla kuudessa tehoportaassa. Yleiskoneessa on kestävä, ruostumaton teräskulho 5,2 litran tilavuudella tai jopa kahdelle kilogrammalle taikinaa. Tätä taikinakonetta on saatavilla kuudessa eri värissä, ja se on todellinen katseenvangitsija keittiöön.

Muuta kiinnostavaa:

Asiakkaat ostivat myös:

Infrapunalämmittimet, Viinikaapit, Sähkötakat, Jääkaapit & pakastimet, Ilmastointilaitteet, Hedelmäkuivurit, Jääpalakoneet, Jäätelökoneet, Kahvinkeittimet, Keittiökoneet, Yleiskoneiden ohjeet

Ylös