14 päivän peruutusoikeus Ilmainen toimitus

Raclette-grillit & Sisägrillit


Raclette-grilli: nautiskele ja uneksi

Suunnittelitko kodikasta iltaa ystävien kesken vaiko romanttista, kahdenkeskistä illallista? Raclette on täydellinen ruokalaji koko vuoden ympäri, mutta se sopii erityisen hyvin syksyyn ja talveen. Raclette-ilta vaatii hieman valmistelua. Raclettea varten tarvitaan ainoastaan grilli, juusto sekä ainekset. Tämän jälkeen jokainen vieras valitsee mieleisensä. Voit täyttää raclette-grillin pannut, kuuman kiven tai ritilän uudelleen niin usein kuin tahdot. Ruoan ei myöskään aina tarvitse olla pelkästään suolaista. Leivästä ja juustosta koostuvan racletten alkuperäisversion lisäksi tarjolla on myös hedelmiä, lihaa ja vihanneksia sisältäviä vaihtoehtoja.

Miniracletteista grilli-ihmeeseen

Oma elämäntyylisi ja ruokailutottumuksesi ovat avainasemassa uuden raclette-sarjan ostoa harkittaessa. Onko kaksi pannua sisältävä pieni grilli riittävä, vai oletko unelmoinut laitteesta, jota voi käyttää sekä tämän perinteisen juustoherkun valmistukseen että grillaamiseen ja leipomiseen? Raclette-grillin ostamista harkitessa onkin hyvä miettiä, onko tarkoituksena valmistaa sveitsiläisherkkua vain itselle, pariskunnalle vai kokonaiselle kaveriporukalle.

Mitä raclette-grilliin laitetaan?

Oletko vegaani tai vegetaristi, vai syötkö lihaa? Jokainen pääsee täällä nauttimaan ruoasta oman makunsa mukaisesti. Alkuperäinen raclette-juusto on toki klassikko, mutta erinäiset vegaanijuustot voivat hyvinkin sulaa perinteiseen raclette-tapaan. Erikoisjuuston lisäksi kasvissyöjät voivat lisätä mukaan kirsikkatomaattien, paprikoiden tai kesäkurpitsan tapaisia vihanneksia grilliin tai gratiiniin. Lisäksi on mahdollista grillata makkaroita tai nauta-, sika- tai kanaleikkeitä kuumalla kivellä tai ritilällä. Voit itse valita, käytätkö kotitekoisia kastikkeita vaiko haetko jotain sopivaa kaupasta. Leipä tai perunat sopivat parhaiten lisukkeiksi.

Mistä raclette on lähtöisin?

Sveitsiläiset ottavat luonnollisestikin kunnian tämän kuuluisan ruokalajin keksimisestä. Mutta mistä raclette oikein on alun perin kotoisin? Sveitsiläisten vastaus on luonnollisestikin Valais'n kantoni. Perimätiedon mukaan tämän juustoherkun historia ulottuu keskiajalle saakka. Ensimmäiset kirjalliset maininnat sulatetusta juustosta ovat lähtöisin 1800-luvun alkupuolelta; ne viittaavat "paahdettuun juustoon". Kyseessä oli nopeasti valmistettava arkiateria, jonka ainekset olivat tavallisten lammaspaimentenkin saatavilla. Tästä perusruoasta tuli pian juhlaruokaa. Alkuperäinen juustosta ja leivästä koostuva raclette maistui tavallistakin paremmalta, kun juuston mukaan lisättiin tilkkanen kirsch-brandyä tai valkoviiniä. Nykyisin bündnerfleisch-leikkeet, sekalaiset maustekurkut ynnä muut mausteliemessä säilötyt tuotteet ovat olennainen osa sveitsiläistä raclettea.

Raclettea sekä paljon muuta: paras grilli tarpeisiisi

Perinteisessä juustogrillissä käytetään poikkeuksellisen kermaiseksi sulavaa juustopalaa. Ainekset asetetaan juuston yläpuolella olevaan pieneen ritilään. Raclette-pöytägrilli on niittänyt mainetta kyseisen ruokalajin ansiosta. Pikku pannut ovat tärkeä osa grilliä, ja pinttymistä estävän pinnoitteensa ansiosta niiden puhdistaminen käy helposti. Erikoispinnoitteen omaava ritilä tekee myös puhdistamisesta helpompaa. Voit itse päättää makusi mukaan kivi- tai metallilevyjen väliltä: metalli kuumenee enemmän ja sen ansiosta kuori on rapeampaa, kun taas kivilevy pitää lämpöä kauemmin, minkä ansiosta juusto paistuu tasaisemmin. Kivi on myös visuaalisesti varsin miellyttävä.

Jos tahtoisit laitteeseesi useamman kuin yhden ominaisuuden esimerkiksi tilansäästösyistä, niin lisävaihtoehtoja on tarjolla. Grillissä on kaksi erikseen lämmitettävää elementtiä, joten Vario-grilli on tarpeen vaatiessa käytettävissä. Jos ruokailijoita on vain kaksi, niin yksi puolisko riittää varsin mainiosti. Useamman vierailijan tullessa kylään tämä laite kuitenkin osoittaa hyödyllisyytensä. Jotkin pöytäkoot mahdollistavat racletten ja fonduen valmistamisen, joten voit tarvittaessa päättää valmistettavan ruoan tilanteen mukaan. Mutta kenties monikäyttömahdollisuus on mieleesi? Silloin sinun tarvitsee vain vaihtaa lautasten paikkaa ja käyttää ritilää, vuokaa hash browns -perunoille ja pannukakuille tai kivilevyä pihveille ja vihanneksille. Grilli on tilattavissa myös pizzauunin kanssa. On siis aika valmistautua juhliin!

Perinteiset raclette-tilaisuudet

Tämä juustoruoka on erityisen suosittu joulupyhien ja uudenvuoden aikoihin. Vaivaton valmistusprosessi sekä lyhyt paistoaika ovat todennäköisesti osasyitä suosioon. Jopa kiireisinä päivinä löytyy aikaa tilata ja ostaa lihaa, pilkkoa vihannekset ja täyttää kulhot cocktailkurkuilla, maustevihanneksilla ja kastikkeilla. Sen lisäksi tämä sveitsiläisherkku sopii mainiosti useille vieraille tarjottavaksi. Sen syömisen lomassa aikaa ja tilaa jää mainiosti keskustelulla sekä rennolle yhdessäololle. Jokainen voi ottaa haluamaansa ruokaa niin paljon kuin tahtoo. Raclette-joulu tarjoaa kokeille mahdollisen rentoutua ja odottaa lahjojen jakoa. Uudenvuoden raclette päättyy perinteisesti hieman ennen puoltayötä. Ruokaan lisätään jatkuvasti aineksia aina kello kahteentoista asti, jolloin vuosi vaihtuu. Juustogrilliä voit luonnollisestikin käyttää myös muulloin kuin juhlapyhinä. Se on kätevä apuri odottamattomien vieraiden saapuessa, minkä lisäksi voit säilyttää sen tärkeimpiä aineksia pitkiäkin aikoja ruokakomerossasi myöhempää käyttöä varten.

Racletten puhdistaminen on helppoa

Racletten syömisen tavoin myös puhdistaminen käy nopeasti ja vaivattomasti. Irrotettavat levyt pestään ja kuivataan. Juustopannut ovat useimmiten tiskiveden kestäviä. On tärkeää muistaa kylkiä pitkin juossut rasva, jotta seuraavana juustoiltana vältyttäisiin epämiellyttäviltä hajuilta. Erikoispuhdistusaineita ei tarvita. Pehmyt pesuharja ja huuhteluvesi ovat useimmiten varsin riittäviä. Jos tahdot tehdä puhdistamisesta vieläkin helpompaa, niin voit levittää pannujen ja ritilän päälle ohuen rasvakerroksen ennen käyttöä. Käytä ruoan kääntämiseen ottimia, jotka eivät naarmuta pintaa. Pannuille on saatavia erityiskaapimia, jotka joko ovat mukana tuotesarjassa tai voidaan ostaa erikseen. Niiden avulla voit työntää luomuksesi grillauspannulta lautasellesi pinnoitetta vahingoittamatta.

Ylös